Ev Salçası – Biber Domates Salçası – Salça Tarifi – Kış Hazırlığı
Merhaba Arkadaşlar
Geçmişten günümüze aktardığımız muhteşem yeme-içme geleneklerimiz var. Bunların başında da kış hazırlıkları geliyor. Yazları pazarlardan rahatlıkla ulaştığımız, manav tezgahlarını süsleyen meyveler, sebzeler, kışın bulunması zor bir hale geliyor. Durum böyle olunca onları diğer mevsimlerde de tüketmeye yönelik çalışmalar yapmaya başlamışız yıllar önce. Ortaya ”kış hazırlığı” dediğimiz, her evin olmazsa olmazı bir gelenek çıkmış.
Meyveleri şekerle tatlandırıp ya da kireçte bekletip enfes reçeller yapmışız. Sebzeleri salamura yöntemiyle saklamış, çeşit çeşit turşu kurmuşuz mesela. Pekmezler kaynatmışız, ekmekler açmışız, tarhanalar kurutmuşuz kış için. Domates ve biberden de nefis soslar ve salçalar hazırlamışız. Bu durum nesilden nesile aktarılan bir kültür haline gelmiş böylelikle.
Bu geleneklerin hala devam ettiği bölgelerde, konu komşu toplanıp kış hazırlıklarını hep birlikte yapıyorlar. Salça da bu ürünlerden biri. Hazırlanan salçalar yemeklerimize giriyor, soslarımıza lezzet veriyor. Sabah kahvaltılarının aranan ismi haline geliyor. O sıcacık ekmeğin üzerine sürüp yediğimiz salçanın tadını unutmak mümkün mü? Çocukluk anılarımıza da selam veriyor salça. Peki, nasıl yapılıyor domates ve biber salçası? Gelin onları da öğrenelim.
Malzemeler : 60-65 Şişe Salça için
- 15 Kasa Domates
- 5 Kasa Kırmızı Biber
- 500 gr Kaya Tuzu
- 500 gr Şeker
- 1.5 litre Sıvıyağ
Yapılışı :
- Domates ve Biberlerin baş kısımlarını alıp ikiye bölelim.
- Sonra büyük bir kazanın içine koyup içine hiç su koymadan karıştırarak haşlayalım.
- Biberler iyice haşlanmalı.
- Daha sonra bunları Salça Makinesinden geçirelim.
- Bu makineleri kiralıyorsunuz Arkadaşlar.
- Domates ve biber kabuklarını ve çekirdeklerini bir tarafa ayırıyor ve zahmetsiz bir şekilde domatesin ve biberin etli kısmını alıyoruz sadece.
- Makine kiralama durumu yoksa Domates ve biberleri haşladıktan sonra soğumaya bırakalım.
- Soğuduktan sonra kevgirden geçirerek kabuk ve çekirdeğini ayırmış olalım.
- Sonrasında Domates ve Biberimizin suyunu Çuvallara dökelim.
- Çuvallarda acı suyu akacak ve kıvamı koyulaşacaktır.
- Bu suyu süzdürmeniz eksimeyide önleyecektir Arkadaşlar.
- Çuvallarda bir kaç saat bekledikten ve acı suyu çıktıktan sonra tekrardan büyük kazanın içine dökelim ve devamlı karıştırarak iyice katılaşmasını bekleyelim.
- Arkadaşlar kazanın altının tutmaması ve yanmaması için mutlaka durmadan salçamızın başında durup karıştırmamız lazım.
- Katılaştıkça sıçramalar olacaktır ve bu konuda dikkatli olamamız lazım,çünkü çok fena yakıyor salça üzerimize sıçradığında 🙂
- İyice katılaştıktan sonra içine Tuzunu,Şekerini ve Sıvıyağını katip yarım saat kadar daha devamlı karıştırarak kavuralım.
- Kavrulduktan sonra Sıcak olacak şekilde şişelere doldurup Kapaklarını sıkıca kapatıp ters çevirerek serin bir yerde kasalara dizelim ve bir gece hiç canlandırmadan soğumasını bekleyelim.
- Sonrasında Ev Salçamız hazırdır Dostlar.
Salçayla ilgili bilmeniz gereken en önemli püf noktalarını şöyle sıralayabiliriz;
- Salça pişirirken mutlaka tahta kaşık kullanmanız gerekir. Metal kaşık salçayı sulandırır.
- Salça ocakta kurutulacaksa mutlaka başında durmanız gerekir, kaynamaya başladığında kıvamı çok yoğun olduğundan tüm mutfağınıza sıçrayabilir.
- Salçanın uzun süre bozulmamasını sağlayan temel faktör tuzdur. Bu tuzun da mutlaka turşuluk olarak tabir edilen kaya tuzu olması gerekir. İyotlu tuz salçayı sulandırır.
- Salçayı kullanırken mutlaka temiz kaşıkla almalı ve üzerini örtecek kadar zeytinyağı ile kaplamalısınız. Bu şekilde yaparak salçanızın hava ile temasını kesmiş olur ve bozulmasını engellersiniz.
- Bazı yörelerde salçanın içine kuru kekik katılır. Kekik güçlü bir antiseptik olduğu için salçanın bozulmasını geciktirir.
- Salçanın lezzeti kullandığınız domatesin olgunluğu ve lezzeti ile doğru orantılıdır. Dolayısıyla dometesin lezzetinin tavan yaptığı yazın son zamanlarında salça yapmaya girişmek en doğru zamanlamadır.
Afiyet Olsun