Kefir ve Faydaları
Geçenlerde Arkadaşım Yasemine Kahvaltıya gittiğimde bana Kefirden bahsettiler.Kendileri üç aydır kullanıyorlarmış.Çok merak ettim bu Kefir nedir diye.internetten bir araştırdımki acayip faydaları varmış.Yaseminciğim sağolsun bana kefir verdi ve bende hergün uygulayıp içiyorum.Tadı aynı ayran tadı arkadaşlar.çok ama çok tavsiye ederim.
KEFİR
Kefir Kafkasya’ da yaşayan insanların sıklıkla kullandıkları sütun mayalandırılmasıyla elde edilen bir şut ürünüdür. Son yıllarda Avrupa ve Amerika’da yapılmaya başlanmış ve ülkemizde de Ziraat Fakültelerinin Teknolojisi bölümlerinde üretilmekte olup, sınırlı miktarda satışı yapılmaktadır.
KEFİR NEDİR ?
Kefir, kefir taneleri ile elde edilen Kafkas orjinli etilalkol ve laktık asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu tarihi geçmişi olan bir şut içeceğidir. Kefir çok karışık mikrobiyolojik yapıya sahiptir. Boyutları 0,5-3 cm arsasında değişir ve fındık yada buğday tanesi büyüklüğünde beyaz, beyaz-sarı arasında renklerde küçük karnabahar veya patlamış mısır görünümündedir.
KEFİR NERDEN GELMİŞTİR ?
Kefirin anavatanı Kafkaslardır. İlk kez Batı Asya’ da Türkler tarafından yapılan ve günümüzde pek çok ülkeye yayılan fermente bir şut ürünüdür. Kafkasyalılar kefiri şu yerine içmekte ve gençlik iksiri olarak kullanmaktadırlar. Kafkaslardan dünyanın her tarafına yayılan Türkler bu içeceklerini beraberinde dünyanın her tarafına götürmüşler ve yaymışlardır. Şu anda bilimsel araştırma yapan fakülteler başta olmak üzere kuruluşlar kefirin faydaları üzerinde ciddi çalışmalar yapmakta ve önemli sonuçlara ulaşmaktadırlar.
KEFİR NELERE İYİ GELİR ?
Kullanımı ( içimi ) ve hazmı çok kolay olan kefir hücre yenileme özelliğine sahiptir. Mucize içecek kefir özellikle bağırsaklardaki maddelerin küreselleşmesini önlediğinden ömür uzatıcı olduğuna inanılır. Kafkasyalıların kefirin yararlarını bildiklerinden çocuklarına ile şu gibi içirirler. Kafkasya’ da yüzyıldan fazla yaşamak çok sıra dışı bir durum değildir. Protein , yağ , laktoz ve mineraller bakımından hayli zengin ilaç tedavisi kesilmeden kullanıldığı zaman kandaki kötü kollestrolü azaltır, tansiyonu düşürür, idrarı sulandırır, vücuttan atılması gereken maddelerin gidişini kolaylaştırıyor, bağırsak hareketlerini hızlandırıyor, bulaşıcı, sarılık , eklem hastalıkları, ishal , kabız , kan kaybı, idrar torbası hastalıları, doğum sorunları, şeker düşürüyor ve en önemlisi KANSERİ GECİKTİRİYOR… Hazmının kolay , proteince zengin oluşu NEDENİ İLE Kefir hastalar ve çocuklar için önemli bir beşindir.Hatta 20-30 günlük çocuklara bile günde bir iki kaşık içirilmesi önerilmektedir. Doktorlar, hastalarına ilaçların yanında birde kefir içmelerini tembihliyor.
Ayrıca yapılan araştırmalarda kefirin kadın ve erkeklerde cinsel gücü arttırdığı da bildirilmiştir. Hücre yenileme sayesinde de kadınlar tarafından cilt maskesi olarak kullanıldığı da bilinmektedir.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel SEZGİN, Japonya’ da fareler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre kefirin içinde yer alan maddelerin kanseri %53,6 oranında azalttığını ve ayrıca kefirin kanseri önleyici ilaçlarla kullanılması halinde kanserin tekrarlanma riskinin %67 oranında azalttığını da ortaya çıkarttığını belirtmiştir.( 22.02.2002 Star Gazetesi )
Ayrıca kefir sinirsel rahatsızlıklara, iştahsızlık ve uykusuzluk içinde yararlı olmaktadır.Ülser yüksek tansiyon , bronşit, astım hastalarının tedavisinde de kullanılmaktadır.
KEFİRİ KİMLER KULLANIR ?
Kefiri yaşı ne olursa olsun her yaştaki insan kullanabilir. Yan etkisi yoktur. Çocuklara bile rahatlıkla verilebilir.
KANSER HASTALARI TERCİH EDİYOR ?
Kefir, vücut direncini arttırıyor, sindirim sistemine yararlı oluyor. Bağırsakta kanser oluşturan etkenleri engelliyor. İlaç değil ama, kanser hastası olanlar, bu özellikleri nedeniyle kefiri tercih ediyor… Yapılan çalışmalar, kefirin, iştahsızlık ve uykusuzluğa da iyi geldiğini göstermiştir.
KEFİR TANESİ
Kefir Tanesi; fındık yada buğday büyüklüğünde, renkleri beyaz, beyaz-sarı arasında küçük karnabahar veya patlamış mısır görünümündedir. Boyutları 0,5-3 cm arasında değişir. Taneler sütü fermente edici rol oynar, en önemli özelliği fermantasyon sonunda süzülerek tekrar kullanılabilmesidir.Kefir taneleri kazein ve birbirleri ile ortak yaşayan mikroorganizmaların meydana getirdiği jelatınımsı koloniler oluştururlar. Çok karışık bir mikrobiyolojik yapıya sahiptir. Değişik araştırmacılar, değişik bölgelerden aldıkları kefir tanelerinde farklı sayıda, oranda ve cinste mikroorganizma tespit etmiştir.Tanede genel olarak laktık asit bakterileri, laktozu fermente eden ve edemeyen mayalar mevcuttur. Bazı tanelerde enterokök ve koliform grubu bakterilere de rastlanmıştır. Kefir tanesinde saf toz halde liyofilize kültürler üretilmiştir. Avrupa ülkelerinde ve A.B.D. de genellikle saf kültürlerden kefir üretilirken , Rusya , Asya , Doğu Avrupa ve Ortadoğu bugüne kadar laboratuvar koşullarında kefir tanesi üretmek mümkün olmamıştır.
BESİN DEĞERLERİ
Kefir, vücudun temel fonksiyonlarında ve çeşitli faaliyetlerinde kullanılan mineraller ve esansiyel aminoasitler bakımından zengindir. Kefirde bulunan proteinler kısmı sindirimi yapılabilen ve bu nedenle vücut tarafından kolay değerlendirilebilir yapılardır. Kefirde bol miktarda bulunan ve esansiyel amino asitlerden bir tanesi olan triptofanın , mineral maddelerden kalsıyum ve magnezyumun sınır sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisi olduğu bilinmektedir.Vücudumuzda en çok bulunan ikinci mineral madde olan fosfor, hücre gelişimi ve enerji ihtiyacının karşılanması için karbonhidratların , yağların ve proteinlerin kullanımında kolaylık sağlamaktadır. Kefir B12 , B1 ve K vitamini bakımından da zengindir. B ü vitaminlerin yeterli alınması durumunda gerek böbrek, karaciğer ve sinir sistemine gerekse deri rahatsızlıklarına sayısız fayda sağladığı bilinmektedir.
EVDE KEFİR YAPIMI
Biliyorsunuz kefirin en önemli özelliği bağışıklık sistemini kuvvetlendirip hastalıklara karşı direnç sağlaması ve mide, bağırsak sistemini düzenlemesi.
Kefir yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli özellik kesinlikle metalle temas etmemesi. Cam veye plastik kaplar kullanmak gerekiyor, plastik kaşık, plastik süzgeç gibi.
Gelelim nasıl yapıldığına:
Buzdolabında suyun içinde beklemekte olan kefir mayası süzgece dökülür ve yıkanır.
Cam veya plastik kavanozun içerisine kefir mayası konur ve üzerine oda ışışında beklemiş olan süt dökülür.
Kavanozun ağzı çok sıkı olmayacak şekilde kapatılır ve güneş almayan serin bir yerde örneğin mutfak dolabının içinde yazın 8-10 saat arası kışın ise 12 saat kadar bekletilir.Kefire asla demir kaşık ve demir süzgeç kullanılmaz.
Bekleme süresi dolunca başka bir kavanozun ağzına süzgeç konarak kefir süzülür.
Süzülen kefir buzdolabına konur. Süzgeçte kalan kefir mayaları ise bir kaseye konarak üzerine şu doldurulur ve buzdolabında saklanır.
3-4 gün kadar buzdolabında kefir mayası bekletilebilir. Daha uzun süre saklanacaksa derin dondurucuya konulması tavsiye ediliyor.
Neden kefir tüketmeliyiz?
Kullanımı ve hazmı çok kolay olan kefir;
Bağırsaklardaki maddelerin küreselleşmesini önler.
Beyine enerji verir ve zihinsel gelişimi sağlar.
Kansere karşı koruyucu ve kanseri geciktirici etkisi vardır.
Yüksek tansiyonu giderir.
Kolesterolu düşürür.
Damar sertliğini giderir.
Kemik erimesini önler.
Bronşit ve astım nöbetlerini azaltır.
Kansızlığı ve kan bozukluğunu giderir.
Mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci arttırır.
Egzama ve alerjilerde faydalıdır.
İdrar yolu iltihaplarını tedavi eder.
İdrarı sulandırır.
Karaciğer bozukluğunu tedavi eder.
Mide ve bağırsak salgılarını arttırıp hazmı kolaylaştırır.
Bağırsak hareketlerini hızlandırır.
Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir.
Kefir mayası aktarlardan temin edilebilir.
Boza ve Kefir helâl midir?
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) bir hadis-i şeriflerinde buyurmuşlardır ki:
“Sarhoşluk veren herşey haramdır. Çoğu sarhoşluk veren şeyin azı da haramdır.”[İbn Mâce, Sünen, Esribe, 10]
Boza ve kefirde, çoğunun içilmesi halinde sarhoş etme özelliği-tesiri yoktur.
Bunlarda temiz olan kısım yani şu çok, içinde oluşan veya aromasını-hoş kokusunu eritmek için kullanılan etil alkol çok azdır.
Adı geçen bu içeceklerin içinde, alkolün rengi-tadı ve kokusu yoktur.
O bakımdan bunlar, şer’an/dinen içilmesi haram olmayan nesnelerdir.
Kefir ve Faydaları Resimler