Uğur Böceği ve Kalpli Tost Ekmeği Tarifi

Uğur Böceği ve Kalpli Tost Ekmeği

 

 

Malzemeler :

Tost ekmeği için malzemeler :

 

Yapılışı :

Tost ekmeklerini kalıp ile kalp şekilleri verip tabağın üzerine alalım.Üzerine sürme peynir sürelim.Domatesleri kurdan ile delikler açalı.Açtığımız deliklerin içine çörek otu yerleştirelim ve domatesi ortadan ikiye keselim.Kestiğimiz domatesleri ekmeklerin üzerine yerleştirelim.Zeytinlerin üç kısmından kesip uğur böceğimizin baş kısmını yapalım.Sonrada maydanozla süsleyip çocuklarımıza ikram edelim.Benim çocuklarım uğur böceğini görünce çok sevindiler ve içinde çörek otu felan var demeden yediler :))) Arta kalan tost eklerinnden ben tost yaptım.Kalpli Tost ekmekelrimizde çok güzel oldu arkadaşlar.Ekmeğin üzerine salça sürüyorum.sonra üzerine kaşar peynir ve kalpli ekmegide üzerine koyup tost makinesine koyup kızartiyorum.Hem göze hemde migdeye hitap ediyor arkadaşlar .Çocuklarımız bu sekidle çok severek kahvaltılarını yapmış oluyorlar.


Afiyet Olsun

Uğur Böceği ve Kalpli Tost Ekmeği


HERKES SOFRAYA !

Bir masa etrafında oturup yemek yemenin verdiği keyfi herkes bilir. Bütün ailenin bir araya geldiği büyük akşam yemeklerinin tadı damağımızda kalır. Peki bu aile yemeklerinin keyif vermenin yanı sıra çocuğunuzun gelişiminde ve ruh sağlığında çok önemli bir rol oynadığını biliyor muydunuz?

Yapılan araştırmalar her akşam beraber yemek yiyen ailelerin çocuklarının gelişimiyle ilgili çok önemli bazı bulguları ortaya koymaktadır. Düzenli bir şekilde ailecek yemek yemenin,ailenin çocuklarını bir çok açıdan olumlu bir şekilde etkilemektedir. Bu alışkanlığın çocukların psikolojik ve davranışsal gelişimini desteklediği ve hatta fiziksel olarak da daha sağlıklı olmalarını sağladığı görülmüştür.

Ailenin her akşam bir masa etrafında buluşması ve beraber vakit geçirmesi, çocukların sosyal hayata daha yetkin bir şekilde uyum sağlamayı öğrenmesi için paha biçilmez bir fırsattır. Bunun yanı sıra paylaşımlar yapılan bir akşam yemeği çocuğun kendisini desteklenmiş hissetmesini ve duygusal açıdan beslenmesini sağlar. Benzer etkiler kendini ergenlik döneminde de göstermeye devam eder. Aile yemeklerinin ergenleri depresyona karşı koruduğu ve onlarda kendine güven hissini de arttırdığı bulunmuştur. İşin ilginç tarafı, aile içindeki genel birlik-beraberlik hissi çok yüksek olmasa bile beraber akşam yemeği yemenin koruyucu etkisi görülmeye devam etmiştir.

Aile yemeklerinin diğer bir önemli yanı ise çocukları ve özellikle ergenleri, olumsuz ve uyumsuz davranışlardan korumasıdır. Akşam yemeği alışkanlığına sahip ailelerde, çocukları risk grubunda olsalar bile, madde kullanımı, yaşıtlarına karşı şiddet gösterme gibi uyumsuz davranışların daha az ortaya çıktığı bulunmuştur. Hatta bu gibi ailelerin çocuklarının akademik başarısının ve okul uyumunun daha yüksek olduğu da bulgular arasındadır.

Son olarak beraber akşam yemeği yeme alışkanlığı olan ailelerin çocuklarının, daha sağlıklı yeme alışkanlıkları geliştirdiği görülmüştür. Bu çocukların daha çok sebze ve meyve tükettiği ve şişmanlık oranlarının daha düşük olduğu gözlenmiştir. Çocuklar yeni tatlara açık olmayı ve abur cubur dışında bir şeylerden keyif almayı ancak ebeveynlerini örnek alarak öğrenirler. Aile yemekleri sayesinde yemeğin sadece hızla geçiştirilecek bir zorunluluk değil, tadı çıkartılacak bir ihtiyaç olduğunu görmüş olurlar.

Yani buradan anlaşılıyor ki görünüşte çok basit bir şey gibi gözüken akşam yemeği, ailecek yenildiğinde çocuğunuz için vazgeçilmez derecede önemlidir. Televizyon karşısında yemek yemek yerine her akşam bir sofra etrafında geçireceğiniz bir saat ile çocuğunuzun gelişimi için çok önemli bir adım atmış olursunuz.

Çocuklarımızda Okul öncesi Kahvaltının önemi

Okula giden çocukların yüzde 10’u kahvaltı etmiyor. Hele daha büyüyüp ergenlik çağlarına girdiklerinde bu oran her üç çocuktan birine yükseliyor. Oysa güne kahvaltıyla başlamak büyüyen vücut ve beyin için en gerekli şey. Duke Üniversitesi’nde 2004 yılında yapılan bir çalışmada, kahvaltı verilen ve verilmeyen iki grup çocuğa akıllarında tutmak için sayılar söylenmiş. Sözel yeteneklerini ölçmek için de 60 saniye içinde akıllarına gelen tüm hayvan adlarını söylenmeleri istenmiş. Bu çalışmanın yapıldığı birçok merkezde, kahvaltı edenlerin başarısı her iki testte de daha yüksek bulunmuş.

Kahvaltı alışkanlığı çocuklara ne kazandırır?

• Sağlıklı Kahvaltı edenlerin genel sağlığı çok daha iyi, çünkü yiyecek çeşitleri daha sağlıklı. Kahvaltıda yenen tam tahıllı ekmek ya da yulaf vs tahıllar gün boyunca alınamayan lifleri, zeytin ve yumurta ise protein ve yararlı yağlar açısından son derece faydalı.

• Şişmanlık! Bazı çocuklar ve özellikle ergenlik yaşındakiler kahvaltıyı özellikle atlıyor ve bunun ince kalmak için iyi bir yol olduğunu sanıyorlar. Aslında gün içinde atıştırdıkları kalorisi yüksek besinlerle daha fazla kilo alabiliyorlar.

• Başarı! Kahvaltı eden çocuklar okulda daha başarılı, konsantrasyonları ve enerjileri daha yüksek olur. Yeni şeyler öğrenmenin ve sınavda başarının yolu, sabah beyine enerji sağlamaktan geçer.

Peki ne tür bir kahvaltı yapılmalı?

Proteinden zengin bir kahvaltıyı tercih edin. Yumurta, süt ve peynir hem protein hem de kalsıyum açısından ihtiyacı karşıladığı için önemlidir. Çocuklar kemiklerinde kalsıyum depolamaya ve kemiklerini kalınlaştırmaya ergenlik çağlarında başlıyorlar. Bu durum 20’li yaşlara dek devam ediyor. D vitamini çok sınırlı beşinde var ve yumurta bunların başında geliyor. Özellikle kışın güneş işini alma imkanı az olduğunda yumurta tüketmek önemli. D vitamini sadece kalsıyum emilimini değil, anti kanser özellik ve bağışıklığa olumlu etki de sağlıyor.

Mısır, pirinç, kakaolu tatlandırılmış tahıl gevrekleri yüksek glisemik indekse sahiptir. Glisemik indeks aldığımız şekerin ne kadar hızla kan şekerini yükselteceğinin göstergesidir. Bir kase şekerli mısır gevreğiyle, bir kase şekerli yulafın karbonhidrat yükü aynı olabilir ama glisemik indeksleri çok farklıdır. Biri kan şekerini yükseltip 2 saatte düşürürken, yulaf gibi tam tahıllar içerdikleri lifler sayesinde şekeri yavaşça yükseltir ve sabahın tümünü geçirebilecek enerji sağlar. Kan şeker düzeyinin ani düşmesi çocukların ruh halini, ve odaklanma gücünü azaltabilir. Lif içermesi açısından tam tahıllı ekmekler, yulaf, kinoa gibi tahıllar tercih edilmeli. Badem, ceviz, fındık, taze meyve, kuru meyve, zeytin de verilebilecek faydalı seçenekler.

Kahvaltı için nasıl zaman yaratabiliriz?

• Çocuğunuzun gece daha erken yatmasını sağlayın.

• Kahvaltıya zaman ayırabilecek şekilde uyanmasını sağlayın.

• Kahvaltıyı öncelik haline getirin, mümkünse tüm aile beraber oturun. Genelde beraber yemeğe oturan ailelerin çocuklarında obezitenin çok daha az görüldüğü ortaya konuldu.

• Oturmak zorsa, o zaman çocuğunuza yolda yiyebileceği pratik bir şey hazırlayın.

– Yoğurt ve kuru meyve

– Tam tahıllı ekmekle peynirli veya yumurtalı veya mevsim uygunsa domatesli sandviç

– Meyve

– Süt

BESLENME ÇANTASINDA NELER OLMALI?

Okulda yemek için hazırlanan beslenme çantasının içeriği dikkatli bir şekilde belirlenmeli. Tam tahıllı sandviç ekmeği arasına; peynir veya izgara köfte veya izgara tavukla beraber yeşillikler konabilir. Yanında da ayran veya süt ile tüketilebilir.

Okul saatlerine göre sabah ila öğle arasında ve öğle ila akşam arasında ara ogün olarak tüketilmesi için mutlaka yanlarına, meyve, fındık veya ceviz, süt veya evde yapılmış meyveli kek tarzı gıdalar tercih edilebilir.

İçecek tercihine de özellikle dikkat edilmeli. Masum gibi görünen ama zararlı etkileri olan, boş ve fazla kalori içeren asitli içecekler, hazır meyve suları ve toz halinde olan meyve suları yerine, şu, ayran, süt, taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir.

 

Exit mobile version